CAD
Slag
Ademhalingsziekte
COPD
Kanker
Diabetes
ziekte van Alzheimer
Diarree
TB
Cirrose

Als mensen denken aan de dodelijkste ziekten ter wereld, springen hun gedachten waarschijnlijk naar de snelwerkende, ongeneeslijke ziekten die af en toe de krantenkoppen halen. Maar in feite staan veel van dit soort ziekten niet in de top 10 van oorzaken van wereldwijde sterfgevallen. Naar schatting zijn er in 2015 wereldwijd 56,4 miljoen mensen met een vertrouwde bron overleden, en 68 procent daarvan was te wijten aan ziekten die zich langzaam ontwikkelden.

Misschien nog wel verrassender is dat een aantal van de dodelijkste ziekten gedeeltelijk te voorkomen zijn. Niet-voorkomelijke factoren zijn onder meer de plaats waar iemand woont, de toegang tot preventieve zorg en de kwaliteit van de gezondheidszorg. Deze factoren spelen allemaal een rol in de risico’s. Maar er zijn nog steeds stappen die iedereen kan nemen om het risico te verlagen.

Lees verder om de top 10 van ziekten te zien die wereldwijd de meeste sterfgevallen veroorzaken, volgens de World Health Organization (WHO) Trusted Source.

Ischemische hartziekte, of coronaire hartziekte

De dodelijkste ziekte ter wereld is de kransslagaderziekte (CAD). Ook wel ischemische hartaandoening genoemd, treedt CAD op wanneer de bloedvaten die het hart van bloed voorzien vernauwd worden. Onbehandelde CAD kan leiden tot pijn op de borst, hartfalen en hartritmestoornissen.

Impact van CAD over de hele wereld
Hoewel het nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak is, zijn de sterftecijfers in veel Europese landen en in de Verenigde Staten gedaald. Dit kan te wijten zijn aan een betere voorlichting op het gebied van de volksgezondheid, de toegang tot de gezondheidszorg en vormen van preventie. In veel ontwikkelingslanden neemt het sterftecijfer van CAD echter toe. Een toenemende levensduur, sociaal-economische veranderingen en risicofactoren voor de levensstijl spelen een rol in deze stijging.

Beroerte

Een beroerte ontstaat wanneer een slagader in de hersenen is geblokkeerd of lekt. Hierdoor beginnen de zuurstofarme hersencellen binnen enkele minuten te sterven. Tijdens een beroerte voelt u zich plotseling verdoofd en verward of heeft u moeite met lopen en zien. Als een beroerte onbehandeld blijft, kan dit leiden tot langdurige invaliditeit.

In feite zijn beroertes de belangrijkste oorzaakTrusted Source of long-term disability. Mensen die binnen 3 uur na een beroerte worden behandeld, hebben minder kans op een handicap. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Trusted Source meldt dat 93 procent van de mensen wist dat plotselinge gevoelloosheid aan een kant een beroerte symptoom was. Maar slechts 38 procent wist alle symptomen die hen ertoe zouden aanzetten om noodhulp te zoeken.

Lagere luchtweginfecties

Een lagere luchtweginfectie is een infectie in je luchtwegen en longen. Het kan te wijten zijn aan:

griep, of de griep
longontsteking
bronchitis
tuberculose
Virussen veroorzaken meestal lagere luchtweginfecties. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door bacteriën. Hoesten is het belangrijkste symptoom van een lagere luchtweginfectie. U kunt ook ademnood, een piepende ademhaling en een benauwd gevoel in de borst voelen. Onbehandelde infecties van de lagere luchtwegen kunnen leiden tot ademhalingsfalen en de dood.

Gevolgen van infecties van de lagere luchtwegen over de hele wereld
Risicofactoren en preventie

Chronische obstructieve longziekte

Chronische obstructieve longziekte (COPD) is een langdurige, progressieve longziekte die de ademhaling bemoeilijkt. Chronische bronchitis en emfyseem zijn vormen van COPD. In 2004 leefden ongeveer 64 miljoen mensen ter wereld met COPD.

Invloed van COPD over de hele wereld
Risicofactoren en preventie
Risicofactoren voor COPD zijn onder andere:

roken of tweedehands rook
Long-irriterende middelen zoals chemische dampen
familiegeschiedenis, waarbij het AATD-gen gekoppeld is aan COPD
geschiedenis van luchtweginfecties als kind
Er is geen genezing voor COPD, maar de progressie ervan kan worden vertraagd met medicatie. De beste manier om COPD te voorkomen is om te stoppen met roken en om tweedehands rook en andere long-irriterende middelen te vermijden. Als u enige COPD-symptomen ervaart, verhoogt het zo snel mogelijk krijgen van een behandeling uw vooruitzichten.

Luchtpijp, bronchus en longkanker

Ademhalingskankers zijn onder meer kankers van de luchtpijp, het strottenhoofd, de bronchus en de longen. De belangrijkste oorzaken zijn roken, tweedehandsrook en milieugif. Maar ook huishoudelijke verontreinigingen zoals brandstoffen en schimmels dragen bij.

Invloed van luchtwegkankers over de hele wereld
In een studie uit 2015 wordt gemeld dat jaarlijks ongeveer 4 miljoen mensen sterven aan ademhalingskanker. In de ontwikkelingslanden voorspellen onderzoekers een toename van 81 tot 100 procent van het aantal gevallen van luchtwegkanker als gevolg van vervuiling en roken. Veel Aziatische landen, vooral India, gebruiken nog steeds steenkool om te koken. De uitstoot van vaste brandstoffen is verantwoordelijk voor 17 procent van de sterfgevallen door longkanker bij mannen en 22 procent bij vrouwen.

Risicofactoren en preventie
Trachea, bronchus en longkanker kunnen iedereen aantasten, maar de kans is het grootst dat ze invloed hebben op degenen die een geschiedenis van roken of tabaksgebruik hebben. Andere risicofactoren voor deze vormen van kanker zijn onder andere de familiegeschiedenis en de blootstelling aan omgevingsfactoren, zoals dieseldampen.

Naast het vermijden van dampen en tabaksproducten is het niet bekend of er nog iets anders kan worden gedaan om longkanker te voorkomen. Vroegtijdige opsporing kan echter uw vooruitzichten verbeteren en de symptomen van luchtwegkanker verminderen.

Diabetes mellitus

Diabetes is een groep van ziekten die de productie en het gebruik van insuline beïnvloeden. Bij type 1 diabetes kan de alvleesklier geen insuline produceren. De oorzaak is niet bekend. Bij type 2 diabetes produceert de alvleesklier niet genoeg insuline, of kan insuline niet effectief worden gebruikt. Diabetes type 2 kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht.

Invloed van diabetes over de hele wereld
Mensen in landen met een laag tot gemiddeld inkomen hebben een grotere kans om te sterven aan complicaties als gevolg van diabetes.

Ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie

Als je denkt aan de ziekte van Alzheimer of dementie, denk je misschien aan geheugenverlies, maar misschien denk je niet aan verlies van leven. De ziekte van Alzheimer is een progressieve ziekte die het geheugen vernietigt en de normale mentale functies onderbreekt. Deze omvatten denken, redeneren en typisch gedrag.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie – 60 tot 80 procent van de gevallen van dementie is in feite de ziekte van Alzheimer. De ziekte begint met het veroorzaken van milde geheugenproblemen, moeite met het herinneren van informatie, en slipt in het geheugen. Na verloop van tijd gaat de ziekte echter verder en heeft u misschien geen geheugen meer voor grote perioden. Uit een studie van 2014 bleek dat het aantal sterfgevallen in de Verenigde Staten als gevolg van de ziekte van Alzheimer hoger kan zijn dan gemeld.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *