Zelfs als landen over de hele wereld strijden tegen een recente stijging van het aantal COVID-19 gevallen1 , suggereren de reacties op onze laatste McKinsey Global Survey over economisch sentiment2 dat de standpunten van de leidinggevenden grotendeels stabiel zijn gebleven vanaf september. De vooruitzichten op de economie en de bedrijfsvooruitzichten zijn positiever dan negatief gebleven, hoewel het optimisme over de wereldeconomie is getemperd (Bijlage 1). Het aandeel van de respondenten dat verwacht dat de wereldwijde omstandigheden zullen verbeteren, is gedaald tot 51 procent. Maar het aandeel dat voorspelt dat de omstandigheden gelijk zullen blijven, is sinds september gestegen, terwijl het aandeel dat een verslechtering verwacht – dat op het laagste niveau blijft sinds de uitbraak van de COVID-19 in maart werd uitgeroepen tot pandemie – niet is veranderd. Een meerderheid van de respondenten (57 procent) verwacht ook dat het wereldwijde groeipercentage in de komende zes maanden zal toenemen, zoals in september het geval was.

Over het geheel genomen blijven de verwachtingen over de nationale economieën van de leidinggevenden in overeenstemming met de resultaten van september, waarbij 55 procent zegt een verbetering te verwachten in de komende zes maanden. De vooruitzichten blijven in alle regio’s, op twee na, gunstig evolueren (Figuur 2). Een daarvan is Groot-China3 , waar positieve gevoelens nog steeds gangbaarder zijn dan in welke andere regio dan ook. De tweede regio waar de vooruitzichten zijn gematigd, is Europa. Het is de enige regio geworden waar de respondenten eerder verwachten dat de economische omstandigheden in hun land zullen verslechteren dan verbeteren4.


Uit de bevindingen blijkt ook dat de meningen over het effect van de COVID-19-crisis op het binnenlandse en mondiale bbp veranderen. Op de vraag welk van de negen crisisgerelateerde scenario’s de respondenten het meest waarschijnlijk achten in hun land, kiezen zij meestal voor scenario A1, dat wordt gekenmerkt door deels effectieve beleids- en volksgezondheidsreacties, in plaats van het meest geciteerde scenario van september, B1, dat betrekking heeft op virusbeheersing, sectorale schade en een lager groeipercentage op de lange termijn (Figuur 3). Op mondiaal niveau kiezen de respondenten ook het vaakst voor scenario A1, zoals ze dat sinds april hebben gedaan. Het scenario B2, dat wordt gekenmerkt door de herhaling van het virus en een trage groei op lange termijn, heeft B1 echter vervangen als het op één na meest geciteerde scenario voor de wereldeconomie. (Om meer te weten te komen over de scenario’s en hoe de respondenten in de geselecteerde landen de waarschijnlijkheid van elk scenario beoordelen, zie “Negen scenario’s voor de COVID-19-economie”).

Wat de verwachtingen van de respondenten voor hun eigen bedrijven betreft, zijn de aandelen die positieve verwachtingen voor de winst en de vraag melden, de grootste sinds de pandemie werd uitgeroepen (Bijlage 4). De 55 procent van de ondervraagden die verwachten dat de winst van hun bedrijf in de komende maanden zal toenemen, is meer dan het dubbele van het aandeel dat zes maanden geleden werd opgegeven. Een gelijkaardig aandeel-56 percent-voorspelling dat de klantvraag zal toenemen.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *